Fra skolebenk til praktisk arbeid – dette er viktig å vite!

Praktisk arbeid er bra, men hverdagen er annerledes enn skoledagene. Her er det ikke noen friminutt hvert 45. minutt, men jevnt og trutt arbeid. Likevel er arbeidsdagen spennende, variert og morsom. Du trenger ikke å sitte stille hele dagen, men har stor frihet til å få en jobb som passer deg. En del er annerledes, en del er likt. Her er noen viktige punkter:

 

1. Møt opp i tide.
De fleste arbeidssteder har en fast arbeidstid. Møt opp i tide, pass på at du ikke kommer for sent. Det gjør at du kommer til å trives bedre og at arbeidsdagen blir lettere.

 

2. Ferien blir kortere
Som ansatt følger du ikke skolens ferier, det er arbeidsplassen sine regler som gjelder. Det betyr at sommerferien blir kortere og at andre ferier faktisk blir borte. Selvfølgelig har du fri på helligdager og sånt. Du har krav på 5 uker ferie i året. Ofte brukes 3 av disse om sommeren, de to andre kan du bruke når du vil.

 

3. Arbeidskontrakt
Når du jobber kommer du til å ha en kontrakt. Denne sørger for at dine rettigheter ivaretas, men er også for å beskytte bedriften. Arbeidskontrakten bestemmer hvor mye du jobber, hvordan du jobber og må følges fra både deg og jobben sin side.

 

4. Kolleger, ikke klassekamerater
Husk at de du jobber med også er på jobb. Det betyr at du må ta hensyn til at de skal få gjort sine arbeidsoppgaver, samtidig som at de tar hensyn til deg.

 

5. Lønn
Når du jobber, får du penger for innsatsen din. Å tjene egne penger er morsomt og inspirerende. Lønn betales ut til en fast dato hver måned, da vet du alltid hva du har av penger.

 

6. Transport til jobb
Her går det ingen skolebuss og du må selv passe på at du kommer på jobb i tide. Hvilken måte du kommer til jobb på, bestemmer du selv. Men husk at du må betale for transport til arbeidsplassen selv.